Press Releases
print

IFC savjetuje Crnu Goru u vezi javno-privatnog partnerstva za novi autoput


In Belgrade:
Slobodan Brkic

+381 11 3023 810

E-mail:
sbrkic@ifc.org

In Washington, D.C.:

Zibu Sibanda

202-473-0605

Email:
zsibanda@ifc.org

 Podgorica, Crna Gora, 21. maj 2008.— Medjunarodna finansijska korporacija (International Finance Corporation - IFC), član Grupacije Svetske banke, potpisala je danas sa Crnogorskim Ministarstvom saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Ugovor o pružanju savjetodavnih usluga u struktuiranju i sprovođenju javno-privatnog partnerstva za autoput Bar-Boljare radi unapređenja saobraćaja. IFC će biti vodeći savjetnik Ministarstva, pomažući da se privuku investitori za novi autoput.


Za autoput Bar-Boljare, koji će koštati oko 2 milijarde eura, očekuje se da će biti dugogodišnji projekat. Autoput će povezati sjever zemlje sa glavnim gradom Podgoricom i dalje na jug sa Jadranskom obalom, popularnom destinacijom turista i Lukom Bar. Autoput će obezbijediti kritično važnu vezu između sjevera i juga Crne Gore i kao dio evropskog koridora Bar-Beograd-Budimpešta, povezaće Crnu Goru sa Centralnom Evropom. Takođe će obezbjediti alternativnu rutu između Centralne Evrope i Mediteranskog basena, pomažući da se unaprijedi transport tereta i turista.


Dr Andrija Lompar, Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija u Vladi Crne Gore je rekao da je “Vlada Crne Gore  odlučila da razvije ovaj autoput kao dio koridora Bar-Beograd-Budimpešta. Kako je Vlada odlučna da autoput Bar-Boljare realizuje kroz konkurentan i transparentan proces, odlučili smo da mandat damo IFC-u, članici Grupacije Svetske banke, da nas savjetuje u odabiru kvalifikovanog investitora za izgradnju i održavanje autoputa,” rekao je Ministar Lompar.


“Mi u Grupaciji Svetske banke snažno vjerujemo da će odluka Vlade da izgradi autoput Bar-Boljare donijeti opipljive ekonomske i društvene koristi Crnoj Gori i dalje integrisati njenu ekonomiju u evropska tržišta. IFC podržava odluku Vlade da struktuira projekat kao javno-privatno partnerstvo,” objasnio je Anđelo Del Ati, Generalni direktor IFC-a za savjetovanje u infrastrukturi Jugoistočne Evrope.


Zbog značajnog razvojnog uticaja ovog projekta za Crnu Goru, IFC će raditi sa Ministarstvom da identifikuje i primijeni najpogodniju strukturu da bi se dobilo najpovoljnije rješenje za državu. Transparentan i konkurentan proces će privući najbolju ekspertizu i finansiranje za brzu izgradnju autoputa i za kasnije efikasno upravljanje njime. Studije koje je uradila Vlada Crne Gore takođe ukazuju da će autoput privući glavne kompanije za izgradju autoputeva i investitore da razviju autoput uz učešće privatnog sektora.


Ovaj projekat vodi IFC-ov program “Savjetovanje u infrastrukturi Jugoistočne Evrope (IFC PEP-SEI).

O IFC-u
IFC, član Grupacije Svjetske banke, pospješuje održiv ekonomski rast u zemljama u razvoju finansirajući investicije u privatnom sektoru, mobilišući privatni kapital na lokalnim i međunarodnim finansijskim tržištima i obezbjeđujući savjetodavne usluge i usluge smanjenja rizika poslovnim firmama i vladama. IFC-ova vizija je da narodi zemalja u tranziciji trebaju da imaju šansu i podršku da što uspješnije prođu kroz proces tranzicije i da unaprijede svoje živote. U fiskalnoj 2007. godini, IFC je obezbijedio 8.2 milijarde dolara i mobilisao dodatnih 3.9 milijardi dolara za 299 investicija u 69 zemalja u razvoju. IFC je takođe obezbijedio savjetodavne usluge u 97 zemalja. Za više informacija, posjetite visit
www.ifc.org.

U vezi IFC PEP SEI

IFC PEP-SEI se finansira zajednički od strane vlada Austrije, Italije, Holandije, Norveške, Švajcarske i Sjedinjenih